Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje

Paul Metz Mussertman aan het Oostfront - Zeldzaam boekje

Dutch waffen-SS diary published in 2005.
Deze eerste druk uit 2005 is nog in een goede staat en is voorzien van het originele stofomslag.
Dit is het dagboek van Paul Metz die in 1941 en 1942 met het Vrijwilligers Legioen Nederland aan het Oostfront vocht waar hij was ingedeeld bij de 3e Companie. Hij sneuvelde op 10 augustus 1942 aan zijn verwondingen.

Het oorlogsdagboek van Paul Metz is een bijzonder document. Op het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) worden veel dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog bewaard, maar de meeste zijn van gewone Nederlanders, niet van oorlogsvrijwilligers Legioen Nederland. De waarde van Metz’ dagboek, dat ook bij het NIOD berust, is meerdere mensen opgevallen. Al in 1946 werden zijn oorlogsaantekeningen door een advocate opgemerkt. Zij kwam de beduimelde schriftjes tegen in de boedel van een overleden NSB-er en besloot ze naar de net opgerichte Oorlogsdocumentatie te sturen. In 1954 werd een gedeelte, weliswaar anomien, gepubliceerd in Dagboekfragmenten 1940-1945.

Een paar jaar geleden trokken Metz’ geschriften opnieuw de aandacht. Gerard Groeneveld maakte er gebruik van voor zijn boek Kriegsberichter. Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945 uit 2004. Op Groenevelds initiatief is dit dagboek als een op zichzelf staande historische bron uitgegeven. Hij heeft het fraai uitgevoerde boek bezorgd en voorzien van een interessante inleiding. Een fotokatern met vooroorlogse foto’s van Metz en frontkiekjes gemaakt door zijn vriend Joop Capelle vormen een waardevolle aanvulling op de tekst.

Code: 50285

50.00 EUR